Kéz-műves fogpiszkálógyártó

Kezdjük Karl Marx bölcselkedésével. Mondom leegyszerűsítve. Egy kiló fogpiszkáló drágábban eladható, mint egy kiló tuskó. A kettő között a különbség a kéz-műves fogpiszkálófaragó munkájának bére. A bér több mint amennyibe kerül a fogpiszkálófaragó erejének fenntartása. El kell tartani a rászorultakat (gyermekeket, tanítókat, papokat, orvosokat, rendőröket. bölcselkedőket és sok mást, aki nem farag fogpiszkálót) és a kizsákmányolókat. Ha ezzel megvagyunk, akkor már nem lehet gond az ökonómia megértésével. Vannak még izgalmas részletek. Vegyük a föld- és a bánya-járadékot. Az átlagprofiton felüli járadék a csökkenő föld- vagy bánya-hozadék törvényéből vezethető le. Mind gyakrabban tapasztalható, hogy sokan abból indulnak ki, hogy nekik jár valami. Járadék, hiszen birtokol valamit, aminek csökkenhet a hozadéka, és az pótolhatatlan a fogpiszkálófaragó izzadságával. Ad még hozzá a méhek meséjét (Mandeville) és máris jobban érted a köz-gazdaságot, mint sokan, akik erről nyilvános helyeken beszélnek.

Az ökonómia megértetése csak felvezető mai írásomhoz. Kíváncsi vagyok a bölcselkedő-műhely járadékára. A kéz-műves (fennköltebben: manuális-faktúra) fogpiszkálófaragó most már érthető. Ennek megértéséből nem következik a bölcselkedő-műhely megértése. A bölcselkedő-műhely a rászorultak közé tartozik, akit a fogpiszkálófaragók tartanak el. Egy biztos: a bölcselkedő-műhelyek nem fognak eladható fogpiszkálót faragni, hiszen akkor ők nem bölcselkedők hanem fogpiszkálófaragók és nem kaphatnak a rászorultaknak szánt pénzből. Amikor Terry Winograd a Stanfordon és Herbert Simon a Carnegie Mellonon és Ulric Neisser valahol megalapozták a mesterséges intelligenciát, akkor ők rászorultak voltak bölcselkedő-műhelyeikben, és nem kézműves fogpiszkálófaragók akik profitot termeltek. Most, hogy a mesterséges intelligencia a fogpiszkálófaragó manuális-faktúrába került más a helyzet. Profitot kell csinálni a mesterséges intelligenciából, és annak egy részéből el kell(ene) tartani új bölcselkedő műhelyeket.

Az eddigi okoskodásomat sokan értik. Most jön az amit én sem értek. Létezhet-e bölcselkedő-műhely járadék? A bölcselkedők is ugyanolyan szűkös tartalékokkal bírnak, mint a föld? Csökkenő hozadék? Most már csak kérdőjelek jönnének.

Kinyitom Bourdieu könyvét a 85. oldalon. és ismét lefagyok, mint a bölcselkedő-műhely-mentes SW.

Még néhányszor kell erről beszélgetni a műhelyünkben

Baracskai Zoltan

kedd, július 05, 2022

hétfő, november 01, 2021

szerda, október 13, 2021

hétfő, május 17, 2021

vasárnap, április 25, 2021

csütörtök, április 22, 2021

kedd, január 19, 2021

szombat, október 10, 2020

hétfő, július 13, 2020

szombat, június 20, 2020