ugyanazt mondjátok, csak te tisztábban mondod (hatodik rész)

Leheltelen megtalálni mindent, ami olvasható. Tini meséli, hogy egy szigetországi előadása után az ottani egyetemen bukkant rá egy könyvre, és megvette. Kiderül, hogy ennek a könyvnek van magyar fordítása is, de azt elszalasztottam. A szerző ismeretlen volt, de a címe jó. Mégis valahogy elsiklott. Most már nem lehet venni. Nem tudom, hány példányban bátorkodtak piacra dobni, de végül is mindegy.

Olvasható elképzelés

Vegyünk egy egyszerű példát a rossz könyvekre. Ha egyik mondatban azt állítom, hogy a kapitalizmus elveszi az emberek szabadságát, a másikban viszont azt, hogy felkínálja akkor vétettem a belső konzisztencia követelményének. Valamivel keményebb dió a külső konzisztencia. Rengeteg állítás létezik a világban. Valamelyiknek muszáj ellentmondani. Az aljyas emberek mindig találhatnak egy olyan állítást aminek ellentmondasz, és sosem tudod kivédeni magad. A külső ellentmondásmentesség elérése lehetetlen.

Ha azt mondom, hogy nagy az esély arra is, hogy holnap esik az eső, és arra is, hogy nem esik akkor az egy önellentmondás, vagyis a kijelentés belső inkonzisztenciája beteg.  Óvatosnak kell lenni Popper cáfolhatóság fogalmával. Szintén óvakodni kell a tézis-antitézis-szintézis hármas félremagyarázásával. Tininek nagyon egyszerűen a következőt mondom:

Az jó, ha másokkal nem egyezel, de az rossz, ha egyik kijelentésed ellentmondásban van a másikkal.

Baracskai Zoltan

kedd, március 16, 2021

szombat, december 26, 2020

péntek, november 27, 2020

péntek, május 01, 2020

kedd, április 07, 2020

csütörtök, március 26, 2020

szombat, február 29, 2020

hétfő, december 16, 2019

szombat, augusztus 24, 2019

szombat, május 04, 2019