Gondolatmentes írógéphasználat

Az íróasztal, írásra szolgál. Jól néz ki rajta egy írógép. A kávézóasztal kávézásra szolgál, és jól néz ki rajta két kávéscsésze és egy hamutál. Az éttermi asztalon elfér néhány tányér és pohár, de semmi helye a hamutálnak és az írógépnek.

Kevesen értik, hogy lehetetlen szabadon beszélgetni az íróasztal hangulatában. Változik a divat? Lemaradtam valamiről? Nézegetem, hogy miről beszélnek azok, akiknek az újaik az írógépen vannak. Korosztály független. A jó kávéházi dumánál sem a fiatalok sem az öregek nem veszik elő az írógépet. A rossz beszélgetésekre meg kidobott pénz a kávé ára. A gép ritmusában dolgozó bányász, irodista, vagy fodrász nehezen érti meg, hogy nem csak futószalag van a világon. A futószalag ott van, ahol egyszerű műveletekkel növelik a teljesítményt: több szén, irat vagy megnyírt ember jön ki óránként. A bányásznak, irodistának és fodrásznak elő van írva a kávészünet és addig nem dolgozik. A bányásznak, irodistának és fodrásznak kávészünetet kitaláló, viszont a kávéházban a kávé mellett dolgozik.

A tanárnak eredetileg nem az volt a dolga, hogy írjon, de itt is változik a divat. Legyen! Ebből még nem következik, hogy lúdtollal, vagy géppel kell írnia. Írjon az íróasztalra rakott írógépen. Én is azt csinálom most. Azt viszont, hogy miről írok a sarki cukrászdában találtam ki. Nincs kávéház a környéken ahol lakást béreltem. Talán jobbat írtam volna, ha elmentem volna a kávéházba, és ott kitalálok valamit.

Géza, proli apját, sosem látta dolgozni, hiszen a mérnök munkát akkortájt a mérnöki tervezőasztalon csinálták és apja sosem vitte a munkaeszközét, se a kocsmába sem a lakásukba. Géza azt örökölte, hogy dolgozni, csak a munkahelyen lehet. Nem tudott kilépni a kalodából, amit apja mintája rakott rá. Amikor dolgozott akkor íróasztal mellé ült. Ha meghívtam kávéházba, akkor is ott volt nála az írógép. Elképzelhetetlen volt, hogy máshol és másként is dolgozhatunk. A reptéri váróterembe is író-gépelt valamit. Néztem néhány irományát. Ordít belőlük a gondolatmentesség. Többet írt mint gondolkodott azon, hogy mit írjon.

írógép az íróasztalon

Baracskai Zoltan

vasárnap, július 03, 2022

vasárnap, június 19, 2022

vasárnap, május 15, 2022

hétfő, április 19, 2021

szombat, április 03, 2021

péntek, április 02, 2021

szombat, március 27, 2021

csütörtök, március 25, 2021

hétfő, március 22, 2021

vasárnap, március 21, 2021